Таралежите са род дребни бозайници от семейство Таралежови (Erinaceidae). Те са

...
Таралежите са род дребни бозайници от семейство Таралежови (Erinaceidae). Те са
Коментари Харесай

Интересни факти за таралежите

Таралежите  са жанр дребни бозайници от семейство Таралежови (Erinaceidae).
Те са междинни по мярка. Дължината на тялото е 20-25 см, а на опашката – 5 см. Характерно за тях е съществуването на завивка от бодли, видоизменени и удебелени косми, по гръбната и страничната част на тялото.
Цветът на таралежите може да бъде друг. Горната част нормално е тъмнокафява със светли върхове на бодлите, само че може да бъде и черна или светла, до белезникаво-сивкава. Коремната част при другите типове е кафеникава, сива или черна, с или без друго по форма и размери бяло леке на гърдите.
Главата е огромна, а муцуната е удължена и мощно преносима. Характерно за черепа е, че теменните и челните кости са необятни и изпъкнали със доста надочно притеснение. Долната страна на черепа е плоска и всички кости са ситуирани в една низина. 

След занимателните клипчета с котки, тези с таралежите са вторите най-търсени в интернет. Но какъв брой знаете за тези бодливи бозайници - също така какъв брой сладко наподобяват, когато се къпят?
Супер яки обстоятелството за таралежите Таралежите са известни с бодливите си шипове, които имат на всички места, с изключение на по лицето, краката и корема.
Шиповете им са за отбрана, както до момента в който спят, по този начин и когато се сблъскват с врагове. Извивайки се в стегната топка и скривайки си главата, опашката и краката, те пазят уязвимите елементи на тялото си.
Тялото на възрастни таралежи варира от 14 до 30 сантиметра, а опашката им може да добави от един до шест сантиметра.
Когато се родят (може да има до седем бебета), техните шипове са меки и къси. Но скоро след раждането шиповете им се втвърдяват, ставайки по-остри и по-дълги.
Бебетата остават в гнездото, до момента в който навършат три седмици. По това време очите им са отворени, шиповете им са ефикасни и те могат умерено да следват майка си отвън гнездото, до момента в който тя търси храна.

Бременността трае 31-39 дни. Обикновено отглеждат едно потомство годишно, само че от време на време и две. От едно потомство излизат 4-5 дребни. Те са слепи и блестящо розови. Тежат 20 грама. На 14-16-ия ден отварят очи. На 18-ия ден се образуват бодли по гърба им.
Започват да се развъждат едвам откакто изкарат първата си зима. Живеят 3-4 години, само че от време на време възрастта им доближава 6-8 години.
Любимата храна на таралежа са насекомите,следвани от дребни мишки, охлюви, гущери, жаби и даже змии. Таралежите са и растителноядни — ядат още плодове, жълъди и други.
Таралежите са нощни същества, те търсят храна през нощта, само че от време на време са дейни и денем, изключително откакто е валяло.
Тези невероятни животни са ваксинирани против избрани отровни растения, които изяждат, преди да създадат пениста слюнка в устата си. След това таралежите облизват шиповете си, разпространявайки слюнката с отровата на растението по всички шипове.
Учените имат вяра, че това може да помогне на таралежите да скрият аромата си от хищници.
Таралежите имат по три пръста на крайниците си и дълги извити нокти.
Има 15 разнообразни типа таралеж, намира се в Европа, Азия и Африка. В България се среща единствено белогръдият таралеж.
Живеят в гори, селскостопански дворове, покрайнини, градини, паркове, гробища.
Тайният живот на таралежите
Често заспиват зимен сън. 
Естествени врагове на таралежите са лисицата, язовецът и бухалът.
Въпреки, че са най-вече сухоземни животни те са много положителни плувци и могат да се катерят и по дървета!

Те са противозаконни в някои елементи на Съединени американски щати. Таралежът закупи известна известност като домакински любим, само че някои градове и щати към момента ги квалифицират като диви животни, на които не е разрешено да бъдат отглеждани в домашни условия. 
Таралежът има сред 5000 и 7000 игли. Мускулите по гърба на животното могат да повдигат и спускат иглите, с цел да отговорят на заплашителни обстановки.
Таралежите разчитат на слух и аромат, тъй като имат доста едва зрение. Ограниченото им зрение е най-хубаво на мрачно като акомодация към нощния им метод на живот.
Те могат да дишат, само че не всеки го прави.
Таралежите, които се срещат на територията на България са тип, предпазен от Закона за биологичното многообразие.
Една от неприятните страни на таралежа е, че е преносител на заразни заболявания.
В тишината звукът от неговото вървене доста прилича на човешки стъпки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР